zaterdag 8 juni 2019

Joe Biden

Twee keer eerder probeerde Joe Biden president te worden: in 1988 en in 2008. Na een lange carrière en een veelbewogen leven, doet hij nu een allerlaatste poging om zijn ultieme ambitie te verwezenlijken, met ditmaal een breed draagvlak én grote naamsbekendheid op zak. Hij staat al maanden bovenaan in de peilingen, maar het vuur onder het campagnepitje gaat nu pas écht aan. De openhartige Biden kan zichzelf nog wel eens in de voet schieten door onhandige uitspraken. Daarnaast is de kans aanwezig dat de Democraten uiteindelijk toch kiezen voor een progressievere kandidaat, die meer past bij het huidige politieke klimaat aan de linkerkant. Biden draait zelf al meer naar links: deze week nog wijzigde hij (onder druk) zijn standpunt rond overheidssteun aan abortus (meer info: link).

Biden omarmt in ieder geval zijn favorietenrol en richt alle pijlen vooralsnog op Trump. De president behandelt Biden op zijn beurt ook als de meest waarschijnlijke tegenstander. Bij het eerste debat, later deze maand, zal Biden vermoedelijk vaak onder vuur liggen. Gaat het hem lukken om de horde rivalen achter zich te laten, zodat hij Trump uit het Witte Huis kan proberen te krijgen?


Senator / persoonlijke tragedie

Advocaat Joe Biden trouwde in 1966 met Neilia Hunter en kreeg drie kinderen. Na een aantal jaren in de gemeenteraad, werd Biden 1972 verkozen tot senator namens Delaware. Lang kon hij echter niet nagenieten van zijn overwinning. Een paar weken na de verkiezingen, kreeg zijn vrouw een auto-ongeluk. Zijn 1-jarige dochtertje en zijn vrouw overleden en zijn zoontjes Beau en Hunter raakten gewond. Een zware periode volgde, waarin hij moeite had zijn aandacht te richten op zijn nieuwe baan als senator. 

Biden herpakte zich en werd maar liefst zes keer herkozen als senator, wat neerkomt op een dienst van 36 jaar. In 1977 trouwde hij opnieuw, met zijn huidige vrouw Jill Biden, waarmee hij een dochter kreeg (Ashley). In 2015 kreeg Joe Biden weer te maken met een drama: zijn zoon Beau overleed aan de gevolgen van een hersentumor. Kort erna, tijdens speculaties over een nieuwe presidentskandidatuur, sprak hij met Stephen Colbert in The Late Show over het verlies van zijn zoon in een openhartig interview (link).   

1988: Plagiaat

In juni 1987, kondigde Biden zijn eerste presidentskandidatuur aan. Twee maanden na een indrukwekkende start, waarin hij veel geld wist op te halen, raakte zijn campagne in de problemen. Delen van een speech bleken gekopieerd van Labour-politicus Neil Kinnock. Wrang genoeg gaf Biden de speech al eerder en vermeldde hij toen wél netjes de bron. In de speech die opgepikt werd door de media deed hij dit niet.  

Er volgden nog enkele soortgelijke (kleinere) incidenten, waarna de campagne en reputatie van Biden te veel beschadigd bleken. Biden trok zich in september terug, nog voordat de eerste staat stemde. Later bleek dat het team van concurrent Michael Dukakis de vergelijkingsvideo van de speeches naar de media had gestuurd. Dukakis won uiteindelijk de nominatie (en verloor de verkiezingen van George Bush Senior).

2008: Obama

In 2007, met inmiddels decennia ervaring in de senaat, begon Biden met frisse moed aan zijn tweede poging. Zijn timing bleek verre van ideaal: hij moest het opnemen tegen topfavoriet Hillary Clinton én de man die voorbestemd was om in een historisch verkiezingsjaar met een recordaantal stemmen het presidentschap te winnen: Barack Obama. 

De vlammende tweestrijd tussen Obama en Clinton overschaduwde de campagne van Biden volledig. Na een vijfde plaats in Iowa (met 1% van de stemmen) trok hij zich terug. Wat hij wel overhield aan de campagne: een goede band tussen hem en Barack Obama. Nadat Obama de nominatie binnensleepte, kondigde hij in augustus 2008 aan dat Joe Biden zijn running mate werd. Tijdens Obama’s twee termijnen was Biden een betrouwbare vicepresident en een belangrijk adviseur van de president.

2016 2020: Vroege koploper

Richting het einde van Obama’s presidentschap werd er volop gespeculeerd over een nieuwe deelname in 2016. Mede door het overlijden van zoon Beau, besloot Biden toch af te zien van een kandidatuur. Hij schaarde zich achter Hillary Clinton, en voerde voor haar campagne. Het leek erop dat zijn actieve politieke loopbaan voorbij was, maar al snel na de winst van Trump begon Biden zich weer te mengen in het politieke debat. Eind april 2019, na een lange periode vol hints en plaagstootjes, kondigde Biden zijn derde presidentscampagne aan. 

Joe Biden heeft het gevoel dat hij nu de juiste man is om Donald Trump te verslaan. Zijn campagne begon niet heel voortvarend; er ontstond controverse rond zijn omgang met vrouwen (meer info: link). Biden reageerde met een videoboodschap en beloofde beterschap. Het onderwerp is vermoedelijk nog niet van tafel, maar het lijkt geen onoverkomelijk struikelblok te worden. Hij heeft nog een lange weg te gaan naar de nominatie, maar de nu 76-jarige Biden is in ieder geval nog niet uitgespeeld.


__________________________________________


Aanvullende links:

LINK – Joe Biden bij The Late Show in 2015, deel 2. 
LINK – Interview met Joe Biden uit 2007 / Morning Edition.
LINK – Gemiddelde van landelijke peilingen Democratische nominatie / RealClearPolitics.
LINK – ‘The controversy over Joe Biden’s treatment of women, explained’ (An old-school politician in a #MeToo world. Artikel van Vox / Matthew Yglesias.)
LINK – Recenter interview / The Late Show.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten