dinsdag 22 juli 2014

Hillary 2.0

Hillary 2.0

Deze week was Hillary Clinton te gast bij 'The Daily Show' en natuurlijk stond de vraag of ze zich kandidaat gaat stellen centraal. Ontspannen lachte en grapte ze mee en voedde ze alle speculaties door samen met Jon Stewart een checklist te doorlopen of ze geschikt is voor het hoogste ambt. Erg leuk om te zien, maar het uitgebreidere web-interview (hier volledig te zien) was eigenlijk interessanter dan het grollende (op tv uitgezonden) gedeelte, omdat het inmiddels overduidelijk is dat ze feitelijk al is begonnen met haar tweede gooi naar het presidentschap.

Het serieuzere tweede gedeelte gaf namelijk een inkijk in wat voor campagne Clinton gaat voeren en hoe goed ze zich lijkt te voelen. Waar ze tijdens haar campagne tegen Barack Obama in 2008 vaak enigszins krampachtig overkwam, maakt ze nu een veel rustigere indruk. Na de verwerking van die verloren campagne en met haar ervaring als Minister van Buitenlandse Zaken is ze een erg complete, inhoudelijk sterke kandidaat, en daardoor zeer gevaarlijk voor de Republikeinen.


Israël / MH17

Zodra het tijdens een campagne over buitenlandpolitiek zal gaan, heeft Clinton al een voorsprong door haar kennis en achtergrond. Meestal wordt er zelfs een heel presidentsdebat gewijd aan foreign policy en tijdens het interview met Stewart liet ze zien hoe ze omgaat met controversiële onderwerpen als het conflict in het Midden-Oosten: gedecideerd maar met gevoel voor nuance (wel vanuit de Amerikaanse visie). Natuurlijk is 'The Daily Show' voor haar een relatief veilige setting, maar ook in andere recente interviews vind ik de manier waarop ze betrokken, geroutineerd (en soms met humor) reageert op allerlei verschillende onderwerpen indruk maken.

Zo werd Clinton afgelopen donderdag ook geïnterviewd en moest ze noodgedwongen kort na het neerhalen van vlucht MH17 reageren op dit drama (clip). Haar reactie laat wederom zien dat ze niet alleen erg veel kennis bezit op het gebied van het buitenland maar ook niet bang is stelling te nemen. Door de rol die ze als Secretary of State gespeeld heeft op het internationale podium kan Clinton op elke actuele situatie inhoudelijk reageren. Het is te hopen dat ze dit midden in een verhitte presidentscampagne op dezelfde manier blijft doen, aangezien de druk dan natuurlijk immens toeneemt.

Gaffe

Helemaal vlekkeloos zijn de afgelopen maanden ook niet verlopen voor de oud-senator van New York. Zo veel media-aandacht resulteert onvermijdelijk in een gaffe (blunder/fout). Sprekend over de financiële situatie van het echtpaar Clinton, nam ze de term dead broke in haar mond toen ze beschreef hoe zij en haar man na het verlaten van het Witte Huis nagenoeg platzak waren. Het kwam haar op flink wat kritiek te staan, gezien de vele miljoenen die Bill & Hillary de jaren daarna verdienden met speeches en boeken.

Hillary erkende haar fout, ook bij 'The Daily Show' ("an inartful use of words") en koppelde de uitspraak vakkundig aan haar betrokkenheid bij de inkomensongelijkheid in Amerika. Ook dit wijst erop dat de campagnemodus van Clinton al gevonden is en ze zich niet snel uit de tent laat lokken (door de uitspraak bijvoorbeeld te verdedigen en de situatie erger te maken).

Ready for Hillary

Hillary lijkt er echt klaar voor en haar miljoenen supporters ook. Het Super-PAC 'Ready for Hillary' maakte vorige week bekend het afgelopen kwartaal 2,5 miljoen dollar te hebben opgehaald (hier blogpost over campagnegeld en PAC's). Een deel van de Democraten roept nog om een tegenkandidaat in de vorm van de progressieve senator Elizabeth Warren. Warren lijkt (vooralsnog) geen enkele intentie te hebben om zich te kandideren en hoewel ze onder 'anti-establishment-Democraten' aardig wat supporters heeft is ze in mijn ogen te activistisch en ideologisch om een breed draagvlak te creëren. Vicepresident Joe Biden heeft laten doorschemeren wellicht een derde poging te wagen, maar zeker met Hillary in deze vorm maakt hij geen serieuze kans.

Hillary Clinton is ouder, wijzer en meer ervaren dan in 2008 en komt zelfverzekerder dan ooit over. Daarnaast is de invloed van het feit dat Amerika mogelijk voor het eerst op een vrouw kan stemmen niet te onderschatten. Als ze op stoom blijft, kunnen de Republikeinen hun borst natmaken (en hopen dat de aanhoudende impopulariteit van President Obama de Democraten blijft tegenwerken), want wie het ook tegen Hillary Clinton gaat opnemen: het wordt een zeer pittige kluif.

_________________

link - eerdere blogpost over Hillary Clinton en haar politieke leven
link - website Super-APC 'Ready for Hillary'






Geen opmerkingen:

Een reactie posten