Second chance
Als er iemand is die weet hoe één moment een campagne kan definiëren, is het Rick Perry. Na zijn mislukte campagne in 2012 heeft de Republikeinse gouverneur van Texas zijn zinnen op een herkansing gezet en van alle kandidaten wellicht de duidelijkste signalen afgegeven. "America is a place that believes in second chances.", verkondigde hij onlangs nog in een interview (link) waarin hij zich op de toekomst richtte.
Het grappige is dat Perry gelijk heeft. Amerika houdt van een comeback kid en mocht hij zich al vroeg en succesvol in de strijd mengen, levert dat ongetwijfeld materiaal op voor heroïsche artikelen die bol staan van de retoriek. Eerst is het echter afwachten hoe vaak hij zichzelf nog in de voet gaat schieten, want in de afgelopen weken heeft Rick Perry nogmaals bewezen hier erg bedreven in te zijn.
Texas
Nadat oud-gouverneur George W. Bush president werd, volgde Perry hem op en na drie herverkiezingen is hij nu langstzittende gouverneur van Texas. Zijn conservatieve standpunten hebben in de zuidelijke staat gezorgd voor populariteit maar vinden landelijk meer tegenstand. Zo is hij tegen abortus (zelfs na verkrachting), vóór de doodstraf, fel tegen het homohuwelijk en pleit hij juist voor méér wapenbezit. Na de vele schietpartijen op scholen in Amerika was zijn oplossing: geef alle leerkrachten wapens.
Toch krijgt hij veel steun vanuit de Bible Belt en was hij al snel één van de grote favorieten toen hij zich in augustus 2011 kandidaat stelde voor het presidentschap. Zijn bliksemsnelle lancering naar de top van de peilingen werd echter gevolgd door een roemruchte vrije val. Na een paar debatten waarin hij al niet zo'n beste indruk maakte, volgde de doodsteek voor Perry's campagne tijdens een debat in november tussen acht Republikeinse presidentskandidaten.
Oops
Ik schrijf doodsteek, maar Harakiri is een betere omschrijving voor het meest besproken moment van het debat. Rick Perry begint aan een krachtig antwoord en meldt stellig dat hij als president maar liefst drie ministeries zou afschaffen:
"Commerce, education and the uh... What's the third one there, let's see..."
In plaats van handig de aandacht te verleggen of te improviseren, probeert Perry vervolgens hardop te bedenken welk derde ministerie hij ook alweer wilde afschaffen. Na wat gestuntel (kijk hier zelf) geeft hij op en vat hij het moment met een verslagen "Oops" perfect samen. Het is sneu om te zien, want Perry lijkt maar al te goed te beseffen dat zijn campagne voorbij is.
2016
De Texaanse cowboy heeft zich weten te herpakken en lijkt beter in zijn vel te zitten dan toen. Waar hij tijdens zijn vorige campagne nog erg veel last had van een rugoperatie en daaraan gerelateerde slaapproblemen, maakt hij nu een tevreden indruk. Vorige maand sprak hij voor het eerst over de mislukte campagne en over zijn mogelijke tweede kans. Ook heeft hij al aangegeven dat hij zich niet meer herkiesbaar stelt als gouverneur, dus met de ervaring van vorige keer in zijn broekzak kan hij zich volledig richten op 2016.
Helaas voor Perry is er nu alweer commotie ontstaan. Onlangs kreeg hij een vraag over Texaanse Republikeinen die zich inzetten voor therapie gericht op het genezen van homo's. Perry gaf aan dat hij de vraag of dit nut heeft overlaat aan psychiaters en vergeleek homoseksualiteit vervolgens met alcoholisme. In zijn optiek kun je namelijk voor beiden aanleg hebben, maar er simpelweg niet aan toegeven (hier de link naar zijn uitspraken).
In een boek uit 2008 schreef hij al over deze opvatting, maar in het licht van een mogelijke nieuwe presidentiële campagne veroorzaakt de uitspraak nu ophef. Mogelijk concurrent Chris Christie (hier een aparte blogpost over hem) was er snel bij en veroordeelde de uitspraken. In zijn staat New Jersey heeft hij gay conversion therapy verboden en tegenover journalisten liet hij duidelijk weten het oneens te zijn met de uitspraken (meer info). Perry zelf is druk bezig de schade te beperken en zo lijken de voorverkiezingen al vroeg op gang te komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten