donderdag 29 oktober 2015

Debat #3 Republikeinen

CNBC kreeg veel kritiek op de manier waarop het derde debat tussen de Republikeinen werd geleid. Het was rommelig, de regels waren onduidelijk en de debatleiders maakten fouten. Toch zaten er memorabele momenten in en een aantal inhoudelijke discussies. 

Vooraf ging het vooral over twee dingen: de recente peiling waarin Ben Carson de koppositie overnam van Donald Trump en over de problemen van Jeb Bush. Na het debat zal het vermoedelijk vooral gaan over Marco Rubio en Jeb Bush.


Rubio's momentum groeit 

Voor het eerst in deze campagne koos Jeb Bush ervoor om zijn vriend Marco Rubio aan te vallen. Rubio was echter goed voorbereid en legde de vinger op de zere plek: Jeb is in de problemen en zoekt naar een manier om de aandacht naar zich toe te trekken. Het was een zeer pijnlijk moment voor Bush. 

Marco Rubio was in vorm en liet zien waarom hij steeds meer gezien wordt als de grootste bedreiging voor Hillary Clinton. Hij kwam oprecht en ontspannen over en kon over alle onderwerpen meepraten. Bovendien viel hij de 'mainstream media' hard aan, wat altijd goed valt bij het conservatieve publiek.

Cruz wacht op verlies Trump

Donald Trump was tijdens dit debat minder zichtbaar dan de vorige debatten. Omdat hij daarnaast veel in herhaling viel, bijvoorbeeld over zijn enorme 'immigratiemuur', kwam hij minder sterk over. De daling die in de peilingen is ingezet zal de komende maanden doorzetten.

Tegen de tijd dat Trump steun verliest, staat Ted Cruz te wachten op de mensen die naar een kandidaat zoeken. Hij blijft positief over Trump en positioneert zich slim als een alternatief. John Kasich zocht plotseling de aanval en Donald Trump sloeg hard terug aan het begin van het debat. 

Christie komt eraan

Chris Christie zoekt al maanden naar een moment om zich te profileren. De vorige debatten was hij al sterk, maar nu kreeg hij een paar keer de gelegenheid om te laten zien waarom hij een paar jaar terug nog de torenhoge favoriet was. Hij richtte zich vooral op Hillary Clinton en sprak het publiek thuis direct toe door vaak recht in de camera te kijken.

Het blijft afwachten of hij de gewenste snelle opmars in de peilingen gaat maken na dit debat, maar hij heeft zeker goede zaken gedaan. Als Jeb Bush verder wegzakt, kan Christie hier goed van profiteren.

10 november debat #4

Over minder twee weken alweer het vierde debat. Het kan goed dat de samenstelling op het podium dan anders is. Rand Paul is één van de kandidaten waarvan het geen verrassing zou zijn als hij zijn moeizame campagne stopt. Hij kan zich daarna gaan richten op zijn herverkiezing als senator. Wat in ieder geval zeker is na dit debat, is dat het campagneteam van Marco Rubio meer dan tevreden zal zijn! 


zaterdag 3 oktober 2015

De Afvalrace

De presidentiële afvalrace is nu echt begonnen! Rick Perry kon zijn campagne maar niet tot leven brengen en is ermee gestopt. Scott Walker begon als één van de kanshebbers en stond twee maanden terug nog op de tweede plek in de peilingen. Daarna, mede door twee debatten waar hij veelal onzichtbaar was, zakte hij zo ver terug dat hij bij de laatste peiling zelfs op 0% stond. Een lege campagneportemonnee staarde hem aan en ook Walker gooide de handdoek gefrustreerd in de ring.

Gelukkig zijn er nog vijftien Republikeinen over, waarvan er nog steeds één ruim bovenaan staat: Donald Trump. Betekent dit dat hij de nominatie gaat winnen? Nee. De eerste voorverkiezingen zijn in februari 2016 en hoewel niemand had voorspeld dat hij maandenlang boven de rest uit zou torenen, denk ik niet dat Trump ook maar één staat wint. Maar wie dan wel?


Kanshebbers

Van de vijftien overgebleven Republikeinen zie ik maar vier serieuze kandidaten voor de nominatie: Jeb Bush, Marco Rubio, Chris Christie en John Kasich. De rest is kun je grofweg indelen in twee categorieën:

Te radicaal of conservatief: Ted Cruz, Ben Carson, Mike Huckabee, Rick Santorum, Rand Paul.
Te onbekend/weinig steun: Jim Gilmore, George Pataki, Lindsey Graham, Bobby Jindal.

Entertainer Donald Trump zal in de komende maanden zakken in de peilingen. Dan is de lol er voor hem snel af en zal hij stoppen met zijn politieke uitstapje. En recente uitschieter Carly Fiorina dan? Zij heeft zo'n beschadigd zakelijk verleden dat ze met de grond gelijk gemaakt wordt, mocht ze het redden tot de laatst overgebleven groep. Het nekte haar ook tijdens haar vorige campagne, voor senator van California.

Democraten

De situatie bij de Democraten wordt steeds interessanter. Hillary worstelt nog steeds met het verdedigen van het gebruik van een privé e-mailadres en eigen server tijdens haar jaren als Secretary of State. Hierdoor daalt het vertrouwen in Clinton en groeit de roep om een alternatief.

Socialist Bernie Sanders werd lang gezien als een idealistische senator zonder serieuze slagingskans, maar staat momenteel in Iowa en New Hampshire (de eerste voorverkiezingen) boven Hillary. Daarnaast overweegt vicepresident Joe Biden om alsnog in de race te stappen. Op 13 oktober is al het eerste Democratische debat. Volgens de laatste berichten zou hij dat laten schieten en pas later een besluit nemen. Het zou een spektakel zijn als hij meedoet, maar ik vermoed dat hij ervoor kiest om zijn energie ergens anders in te steken.

Pollercoaster

Het is elke keer hetzelfde: koplopers komen en gaan. Politici als Newt Gingrich, Rick Perry en Rudy Guliani weten maar al te goed dat een vroege voorsprong in de peilingen niks garandeert. "There's nowhere to go but down!". De vier kandidaten die ik eerder als kanshebbers noemde, zullen vanaf november een gestage stijging inzetten, terwijl aspiranten als Rand Paul en Bobby Jindal wegvallen.

Het publiek dat zich nu actief bemoeit met de campagne, bestaat vooral uit de conservatieve fanatiekelingen. Vanaf het einde van het jaar breekt een serieuzere fase aan, waarin de meer gematigde stemmers ook wakker worden. Dan zullen de electable Republikeinen die een breder publiek aanspreken overblijven. Bush en Rubio zijn voor mij dan de twee favorieten. Vlak Chris Christie echter niet uit; zijn ambitie, ruwe politieke talent en omgang met de media kunnen nog steeds zorgen voor een ommekeer. John Kasich zie ik als een back-up voor Jeb Bush, mocht hij een grote blunder begaan. Eerst eens kijken hoe het derde debat gaat verlopen, op 28 oktober in Colorado.


__________________________________________________________________


Aanvullende links/informatie:

Link - Gecombineerde peilingen Republikeinen, van 'RealClearPolitics'.
Link - Het volledige tweede debat tussen de (top 11) Republikeinse kandidaten.
Link - Bijzonder interview met Joe Biden, bij The Late Show with Stephen Colbert. (deel 1)
Link - Bijzonder interview met Joe Biden, bij The Late Show with Stephen Colbert. (deel 2)
Link - Artikel van Politico over de strijd tussen Rubio en zijn oude mentor, Jeb Bush.