vrijdag 7 augustus 2015

Republikeins debat #1 (Ohio)

Na een lange aanloop, waarbij de peilingen nauwlettend in de gaten werden gehouden (omdat alleen de top 10 mocht deelnemen) was het vannacht eindelijk tijd voor het eerste debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten. Het was een vermakelijk debat zonder grote blunders. De debatleiders van organisator FOX News stelden opvallend kritische vragen en dit zorgde voor een aantal inhoudelijke discussies.

Vooraf, tijdens en achteraf domineerde Donald Trump, zoals we de afgelopen weken gewend zijn. Toch stonden er ook negen andere kandidaten op het podium. Niet iedereen wist de aandacht naar zich toe te trekken. De vier belangrijkste bevindingen op een rij:


1. Kasich benut plek op podium optimaal 

Zijn timing is perfect geweest. Nog geen drie weken geleden sprong John Kasich, gouverneur van Ohio, in de race en de bump in de peilingen die volgde was nét voldoende om (ten koste van Rick Perry) een plek op het podium te verdienen. Kasich kwam zelfverzekerd over en kreeg, mede doordat het debat in zijn thuisstaat werd gehouden, veel bijval van het publiek. Hierdoor had hij wellicht de beste avond.

Mocht Kasich dit momentum uitbouwen en stijgen in de peilingen, dan vormt dit vooral voor Jeb Bush een probleem. Bush wordt gezien als the establishment candidate en vermoedelijk zal hij dit ook blijven. Als hij echter in de fout gaat, kan Kasich proberen aanspraak te maken op deze titel.

2. Trump blijft zichzelf

Vanaf het begin was duidelijk dat de houding van Donald Trump niet was veranderd. Hij was dominant, bracht zijn standpunten onverschrokken en sloeg meteen terug als hij werd aangevallen. De kritische vragen van Megyn Kelly stelde hij niet op prijs en dat liet hij duidelijk weten (na het debat volgde een stroom boze tweets van hem over Kelly).

De felle insteek van FOX richting Trump zal er waarschijnlijk niet voor zorgen dat zijn steun afneemt. Het geeft hem de gelegenheid om ergens over te tieren en dat heeft Trump geen windeieren gelegd.

3. Rand Paul in de aanval

Het meest felle moment was de discussie tussen gouverneur Chris Christie en Rand Paul. De 'Patriot Act' werd besproken en een meningsverschil dat al jaren suddert tussen de twee ontplofte tijdens het debat (link naar clip). Het gaf Christie de kans om zich te profileren (niet genoeg voor een grote comeback) en liet zien dat Paul koos voor een agressieve strategie.

Paul was ook de enige die Donald Trump direct aanviel. Paul vroeg hem of hij wel bij de juiste partij zat (vanwege een afwijkend standpunt), waarop Trump geïrriteerd reageerde (naar Paul: "You're having a hard time tonight"). Rand Paul kwam door zijn aanpak wat verbeten over.

4. Rubio sterker dan Walker en Bush 

Van de drie grote kanshebbers is Rubio de laatste tijd wat minder in beeld. Scott Walker staat wel hoog in de peilingen maar kon zich tijdens het debat niet genoeg onderscheiden. Hij kwam wat ingestudeerd en tam over en werd overschaduwd. Rubio liet echter zien dat zijn natuurlijke en persoonlijke manier van campagne voeren en speechen ook goed werkte in deze setting.

Jeb Bush was vooral aan het begin nerveus. Later verbeterde hij enigszins maar hij blijft ongemakkelijk overkomen op een podium. FOX probeerde de vrienden Rubio en Bush nog tegen elkaar uit te spelen, maar hier gingen beide heren niet op in.

(Overig: Carson en Cruz waren niet zichtbaar genoeg en Huckabee liet zien dat zijn ervaring uit '08 van pas kwam maar kon niet genoeg indruk maken.)

Samengevat:

Sterk: Kasich, Rubio, Christie
Redelijk: Trump, Bush, Huckabee
Teleurstellend: Walker, Paul, Cruz, Carson

Op 16 september is het volgende debat (in California) en wederom mag de top 10 in de peilingen deelnemen.

__________________________________________________________________

LINK - Het volledige debat.