donderdag 7 maart 2019

Een roedel Democraten

In juni 2019 staat het eerste debat gepland tussen de Democratische presidentskandidaten. Er stromen zo veel kandidaten binnen, dat we een herhaling krijgen van de constructie die bij de Republikeinse voorverkiezingen in 2015/2016 werd gebruikt: een splitsing van de groep in twee debatten. Toen waren er 17 (prominente) kandidaten die streden om de nominatie en werd er gekozen voor een A-debat en een B-debat. Er werd gekeken naar een gemiddelde van een aantal landelijke peilingen. De DNC (Democratic National Committee) wil kiezen voor een willekeurige splitsing, maar kijken ook naar landelijke peilingen als drempel.

Voor de campagne zijn die peilingen dus belangrijk, maar voor de uiteindelijke kansen van een kandidaat zijn ze minder representatief dan de peilingen per staat. Net als bij de algemene verkiezingen, waarbij het aantal electoral votes de winnaar bepaalt (hier eerdere blogpost), is het totaal aantal stemmen niet doorslaggevend. Bij de voorverkiezingen gaat het allemaal om delegates, die per staat gewonnen worden. De kandidaat die meer dan de helft van alle beschikbare delegates behaalt, wint de partijnominatie en mag het opnemen tegen Trump. In februari 2020 is Iowa als eerste aan de beurt. Daar wemelt het aankomend jaar weer van de kandidaten. 



Feel the Bern

Bernie is terug! Na zijn onverwacht explosieve opkomst in de voorverkiezingen in 2016 tegen Hillary Clinton, is hij de status van underdog voorbij. Bernie Sanders, de 77-jarige senator voor Vermont, wordt nu gezien als één van de koplopers en haalde in zijn eerste campagneweek al 10 miljoen dollar aan donaties op. Let wel, Bernie krijgt zijn geld niet van grote bedrijven en rijke lobbyisten; het gaat hier om een enorme verzameling kleinere, individuele donaties. Bernie bewijst weer dat hij een snaar weet te raken.

Iets dat hij vorige keer weigerde, doet hij ditmaal wel: praten over zichzelf. Voorheen wilde hij het alleen over zijn beleids-/actiepunten hebben; zijn achtergrond vond hij niet relevant. Nu, mede op aandringen van adviseurs, deelt hij wel meer persoonlijke verhalen. Zo vertelde hij tijdens de aftrap van zijn campagne in Brooklyn bijvoorbeeld over zijn vader, die in de jaren 20 vanuit Polen naar New York emigreerde, en zijn familie, waarvan een groot deel omkwam in de Holocaust. Het zal interessant worden om te zien hoe ver deze zelfbenoemde democratic socialist dit keer komt!

It’s just a jump to the left

Het gedachtegoed van Sanders wordt steeds minder ‘extreem’. Veel Democraten zijn namelijk een stuk opgeschoven naar de linkerkant. Dit brengt ook risico’s met zich mee. Gematigde kiezers kunnen zich minder vinden in de bekende namen aan de Democratische kant. Oud-vicepresident Joe Biden, waarvan wordt verwacht dat hij nog in de race springt, kan die kiezers richting het midden wél bereiken. Gecombineerd met zijn naamsbekendheid zorgt dit voor een potentiële favorietenrol, wanneer hij zich kandideert.   

Niettemin: de jeugd is de toekomst! Neem Alexandria Ocasio-Cortez, het jonge congreslid dat in recordtempo zielen wint, het internet domineert en conservatieve Republikeinen doet schuimbekken van afgrijzen. Zij laat zien dat er veel steun is voor ambitieuze, linkse plannen en stimuleert hiermee politieke betrokkenheid bij jongeren. Wellicht kan een presidentskandidaat in dit gepolariseerde klimaat juist meer bereiken door stelling te nemen, nieuwe jonge kiezers te trekken en een scherp contrast met Trump te presenteren. 

Run, Beto, Run

Voor een presidentskandidatuur is het voor Ocasio-Cortez (‘AOC’) nog te vroeg (een president moet daarnaast minimaal 35 jaar oud zijn). Wel kan ze de campagne beïnvloeden door haar steun uit te spreken voor een kandidaat. Grote kans dat die eer naar Bernie Sanders gaat, al zijn er ook genoeg vrouwelijke gegadigden. Kamala Harris is haar campagne goed gestart en haar aanhang groeit. Elizabeth Warren voert met haar kenmerkende passie campagne, maar zal een manier moeten vinden om in dit grote veld niet ondergesneeuwd te raken. 

Dan is er nog een andere kandidaat waar we op wachten: Beto O’Rourke. In mijn vorige blogpost (link) schreef ik uitgebreider over hem. Hij heeft een besluit genomen, zegt hij, en deelt binnenkort “aan iedereen tegelijk” zijn plannen. Alles wijst op een deelname. Als hij zijn campagne goed lanceert en hij de wind in de zeilen krijgt, geloof ik dat ook Beto de potentie heeft om de race om de nominatie te winnen. Eerst zullen alle Democratische kandidaten echter moeten vechten voor iets anders: een peilinggemiddelde dat een plek in het debat garandeert. 

________________________________________


LINK – Eerdere blogpost over electoral votes / ‘The Magic Number: 270’.
LINK – Eerdere blogpost over Beto O’Rourke.
LINK – Artikel van The Guardian over de endorsement van Alexandria Ocasio-Cortez.
LINK – Plannen voor aanpak debatten Democraten 2020 (artikel NY Times).

(Illustratie/afbeelding: Tim O’Brien voor TIME.)