dinsdag 29 juli 2014

Gerrymandering

Midterms 2014

Elke twee jaar worden er congresverkiezingen gehouden en wanneer deze niet samenvallen met presidentsverkiezingen (die zijn om de vier jaar), wordt er gesproken van midterm elections. Tijdens deze midterms wordt een derde van de Senaat en alle leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen, allemaal direct door de bevolking. Daarnaast vinden er ook nog gouverneursverkiezingen plaats, dit jaar in 36 staten.

Het congres (Huis van Afgevaardigden + Senaat), de 'wetgevende macht', is belangrijk voor de president om beleid uit te voeren en zowel de Democraten als de Republikeinen doen er alles aan om de meerderheid in 'het Huis' en de Senaat te krijgen/behouden. Momenteel bezitten de Democraten de meerderheid in de Senaat, terwijl het Huis in handen van de Republikeinen is, en ondanks het feit dat het hele Huis wordt gekozen in november 2014, is het nu al duidelijk dat de Republikeinen de meerderheid zullen behouden. De reden hiervoor heeft te maken met een frappant fenomeen: gerrymandering

Gerrymandering

De Nederlandse benaming is kiesrechtgeografie en komt neer op het creatief indelen van kiesdistricten om voor de zittende partij voordeel te behalen. Elke staat is verdeeld in districten en elk district wordt vertegenwoordigd door een lid in het Huis van Afgevaardigden. Om de tien jaar, na de volkstelling, worden de districten opnieuw ingedeeld, oorspronkelijk met het idee om een juiste afspiegeling van de bevolking te behouden. Die herverdeling (die in nagenoeg alle gevallen door de machthebbers van de staat wordt gemaakt) wordt echter al sinds jaar en dag op een slinkse manier gebruikt om de verkiezingen te beïnvloeden.




Het plaatje laat duidelijk zien wat het principe is: door de indeling aan te passen, verandert de uitslag drastisch. Een gebied of wijk waar de tegenpartij duidelijk overheersend is, wordt bijvoorbeeld ingedeeld in één (veelal apart gevormd) congresdistrict, dat als verloren wordt beschouwd. Alle omliggende districten hebben dan geen 'last' van al die tegenstemmers zodat er een veilige marge voor de zittende partij ontstaat. Een andere tactiek is het versplinteren van zo'n gebied, zodat elk groepje stemmers in een ander district (waar de zittende partij dominant is) terecht komt en al die stemmen zo verloren gaan.  

Mag dat??

Ja, dat mag. De term ontstond al in 1812, toen gouverneur Elbridge Gerry van Massachusetts de districten op een (voor zijn partij) voordelige manier herindeelde. Een bepaald district kreeg de vorm van een salamander en dat inspireerde een journalist tot gerrymandering. (In andere landen zijn overigens ook talloze voorbeelden van 'kiesrechtgeografie' te vinden.)   

Het wordt pas niet toegestaan als het aantal inwoners/stemgerechtigden per district enorm verschilt, maar verder zijn er weinig beperkingen. Het leidt dan ook tot idioot gevormde districten. Bekijk hier maar eens een lijst van de ten most gerrymandered congresdistricten. 

4 november 2014

Nu hebben de Democraten de pech dat de Republikeinen na de midterms van 2010 de meerderheid van het Huis wonnen en de districten toen (na de volkstelling) weer mochten worden heringedeeld. Een zeer sterk staaltje gerrymandering volgde, en niet zonder resultaat. Twee jaar later behaalden de Democraten meer stemmen (49% tegen 48,2%) maar met gemak behielden de Republikeinen de controle over het Huis (233 tegen 195 zetels). Een vreemd gegeven in een democratie! 

Met diezelfde indeling zal er dus ook dit jaar geen grote verschuiving van de macht plaatsvinden in het 'Huis'. In de Senaat is het een compleet ander verhaal. Elke staat heeft twee senatoren en deze worden direct gekozen door de inwoners van de staat (voor een termijn van 6 jaar). Voor de Democraten wordt het spannend, maar voor Obama is het te hopen dat ze de meerderheid in de Senaat kunnen behouden, aangezien hij nu al zo vaak overhoop ligt met het congres. Michelle Obama benadrukte deze week dan ook het belang van de aankomende congresverkiezingen in een videoboodschap (link). 


______________________________________


link - 'Now That's What I Call Gerrymandering!' - over midterms 2012

link - Huidige stand van zaken m.b.t. peilingen Senaatsverkiezingen 2014 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten