zondag 29 november 2015

De weg naar Iowa & New Hampshire

We naderen het einde van 2015 en dat betekent dat de eerste voorverkiezingen in zicht komen! Al decennia zijn Iowa en New Hampshire de eerste twee staten die stemmen voor de Republikeinse en Democratische nominatie. De presidentskandidaten hebben er het afgelopen jaar dan ook veel tijd doorgebracht. Vanaf het moment dat de uitslag van Iowa bekend is, op 1 februari 2016, breekt een andere fase van de campagne aan en komt de afvalrace in een stroomversnelling terecht. 

De uitslagen van Iowa en New Hampshire zullen voor een schifting zorgen, vooral aan de Republikeinse kant: veertien overgebleven kandidaten hopen nog op winst. Wie zijn de kanshebbers? En wat is het verschil tussen de twee staten als het gaat om de gevolgen?



Electability

Het conservatieve en evangelische Iowa kan weliswaar zorgen voor een campagne-boost (voor Obama begon zijn succes in Iowa), maar de Republikeinen kiezen er vaak voor een kandidaat die landelijk een stuk minder kans maakt. In 2008 won Mike Huckabee en in 2012 Rick Santorum. Vervolgens wonnen respectievelijk John McCain en Mitt Romney (de uiteindelijke presidentskandidaten) New Hampshire.  

De inwoners van New Hampshire zijn over het algemeen dus representatiever als het gaat om electability. Winst in New Hampshire garandeert op zijn minst een reële kans op de nominatie. Presidenten Obama en George W. Bush werden tweede, maar zij legden het af tegen Hillary Clinton en John McCain; twee politici met bewezen draagkracht. McCain won de nominatie later alsnog en Clinton is hard op weg om de eerste vrouwelijke presidentskandidaat te worden.    

Iowa

Nog steeds (wellicht tegen beter weten in) ga ik ervan uit dat Donald Trump geen enkele staat wint. Op dit moment staat hij ook in Iowa en New Hampshire bovenaan in de peilingen, maar volgens mij maken er drie kandidaten de meeste kans om te winnen in Iowa: Ted Cruz, Ben Carson en Marco Rubio. Vooral Cruz en Carson passen in het plaatje. Ze dragen hun religie prominent uit en zijn beiden oerconservatief. 

Na de uitslag in Iowa volgt er een ruime week waarin de winnaar een lawine aan media-aandacht krijgt, ook internationaal. Het beeld kan zelfs ontstaan dat er nieuwe favoriet is! De verhoudingen verschuiven en tijdens het debat, dat een paar dagen later volgt, zal de winnaar van Iowa zich ook zo positioneren. 

Die golf van euforie zal waarschijnlijk van korte duur zijn, aangezien er acht dagen na Iowa een veel belangrijkere uitslag volgt. 

New Hampshire

Nadat de winnaar van Iowa een week centraal heeft gestaan, is het tijd voor de waarheid. Van de overgebleven kandidaten die in New Hampshire laag eindigen, zal een aantal vermoedelijk binnen enkele dagen uit de race stappen. Interessant aan deze verkiezingen is het aantal reeële kandidaten. Voor de winst in New Hampshire kijk ik wederom naar de vier namen die ik eerder de échte kanshebbers noemde: Marco Rubio, Jeb Bush, Chris Christie en John Kasich.  

Christie & Rubio

Aan de kansen van Rubio twijfelt niemand meer. Na het vorige debat, waar hij zijn oude mentor Jeb Bush de les las, daalde de steun voor Bush verder en steeg het geloof in Rubio. New Hampshire zou voor hem het startpunt van een zegetocht kunnen zijn. Toch is er één politicus waarvan ik denk dat hij het juiste pad naar de winst heeft gevonden: Chris Christie. 

Zijn tientallen town hall meetings bereiken de inwoners. Zijn favorability-rating zit in de lift (dit kan de basis leggen voor gunstigere peilingen) en zelfs de New York Times (die Christie eerder opriep te stoppen) ziet de kansen stijgen voor Christie. Een video waarin hij over verslaving praat (link) kreeg veel aandacht, en deze week sprak de gerespecteerde krant Union Leader zich ook nog uit voor hem. Alles wijst erop dat de gekozen tactiek, volledig richten op New Hampshire, wel eens perfect uit kan pakken voor Chris Christie. 


_______________________________________________________________

Aanvullend:

LINK - Eerdere blogpost over het voorverkiezingsproces. 
LINK - Artikel van New York Times over de kansen voor Christie. 
LINK - Eerdere blogpost, 'Chris Christie's Return'.
LINK - Endorsement Christie van Union Leader. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten