donderdag 29 oktober 2015

Debat #3 Republikeinen

CNBC kreeg veel kritiek op de manier waarop het derde debat tussen de Republikeinen werd geleid. Het was rommelig, de regels waren onduidelijk en de debatleiders maakten fouten. Toch zaten er memorabele momenten in en een aantal inhoudelijke discussies. 

Vooraf ging het vooral over twee dingen: de recente peiling waarin Ben Carson de koppositie overnam van Donald Trump en over de problemen van Jeb Bush. Na het debat zal het vermoedelijk vooral gaan over Marco Rubio en Jeb Bush.


Rubio's momentum groeit 

Voor het eerst in deze campagne koos Jeb Bush ervoor om zijn vriend Marco Rubio aan te vallen. Rubio was echter goed voorbereid en legde de vinger op de zere plek: Jeb is in de problemen en zoekt naar een manier om de aandacht naar zich toe te trekken. Het was een zeer pijnlijk moment voor Bush. 

Marco Rubio was in vorm en liet zien waarom hij steeds meer gezien wordt als de grootste bedreiging voor Hillary Clinton. Hij kwam oprecht en ontspannen over en kon over alle onderwerpen meepraten. Bovendien viel hij de 'mainstream media' hard aan, wat altijd goed valt bij het conservatieve publiek.

Cruz wacht op verlies Trump

Donald Trump was tijdens dit debat minder zichtbaar dan de vorige debatten. Omdat hij daarnaast veel in herhaling viel, bijvoorbeeld over zijn enorme 'immigratiemuur', kwam hij minder sterk over. De daling die in de peilingen is ingezet zal de komende maanden doorzetten.

Tegen de tijd dat Trump steun verliest, staat Ted Cruz te wachten op de mensen die naar een kandidaat zoeken. Hij blijft positief over Trump en positioneert zich slim als een alternatief. John Kasich zocht plotseling de aanval en Donald Trump sloeg hard terug aan het begin van het debat. 

Christie komt eraan

Chris Christie zoekt al maanden naar een moment om zich te profileren. De vorige debatten was hij al sterk, maar nu kreeg hij een paar keer de gelegenheid om te laten zien waarom hij een paar jaar terug nog de torenhoge favoriet was. Hij richtte zich vooral op Hillary Clinton en sprak het publiek thuis direct toe door vaak recht in de camera te kijken.

Het blijft afwachten of hij de gewenste snelle opmars in de peilingen gaat maken na dit debat, maar hij heeft zeker goede zaken gedaan. Als Jeb Bush verder wegzakt, kan Christie hier goed van profiteren.

10 november debat #4

Over minder twee weken alweer het vierde debat. Het kan goed dat de samenstelling op het podium dan anders is. Rand Paul is één van de kandidaten waarvan het geen verrassing zou zijn als hij zijn moeizame campagne stopt. Hij kan zich daarna gaan richten op zijn herverkiezing als senator. Wat in ieder geval zeker is na dit debat, is dat het campagneteam van Marco Rubio meer dan tevreden zal zijn! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten