donderdag 28 januari 2016

Klaar voor de start?

Na een roerig campagnejaar wordt op 1 februari eindelijk de eerste stem uitgebracht. Iowa houdt dan als eerste staat voorverkiezingen om te bepalen wie de presidentskandidaten van de Republikeinen en Democraten worden.

Toen Donald Trump in juni zijn kandidatuur aankondigde, hield niemand er rekening mee dat hij de race zou domineren en dagen voor Iowa de ruime koploper zou zijn! Nu rest alleen de vraag: komen de mensen die hem naar de top van de peilingen brachten ook stemmen?

Na de uitslagen in Iowa en New Hampshire zal het afvallers regenen.Wie blijven over en wie wint de Republikeinse nominatie? In mijn ogen zijn er grofweg drie scenario's mogelijk.




Peiling-scenario: Trump Trump Trump

Trump wint Iowa én New Hampshire. Als we alleen afgaan op de peilingen, is dit zeer aannemelijk. In dat geval maakt hij ook grote kans op de nominatie, al kan ik me dat nog steeds moeilijk voorstellen.

Alles aan zijn campagne is onconventioneel en wellicht is dat juist één van redenen waarom hij tot nu toe zo succesvol is. Het laatste debat voor Iowa slaat hij over omdat hij bonje heeft met FOX News. Wederom spreekt men van een tactische fout, maar telkens als zijn ondergang wordt voorspeld (wat ik ook geregeld heb gedaan), lijkt zijn aanhang alleen maar te groeien.

Establishment-scenario: Rubio/Bush/Christie/Kasich

Traditiegetrouw komt er een moment, later in het voorverkiezingstraject, waarop kiezers hun aandacht richten op een kandidaat met een breed draagvlak. Het risico van een té conservatieve of extreme kandidaat: dreigend verlies tijdens de general election omdat kiezers vanuit het midden niet worden bereikt.

Vandaar ook dat de vier heren die het midden wél kunnen bereiken nog zeker niet moeten worden afgeschreven: Marco Rubio, Jeb Bush, Chris Christie en John Kasich. De vraag is of één van hen voldoende steun kan krijgen om Trump tegenstand te bieden. New Hampshire zal hier meer duidelijkheid in scheppen. Een plaats in de top drie kan zorgen voor voldoende momentum en dan zou het een tweestrijd kunnen worden tussen Trump (of Cruz) en een 'establishment-kandidaat'.

'New conservative'-scenario: Cruz

Ted Cruz is een vreemde eend in de bijt. Hij wordt bijna veracht door de gevestigde orde, maar weet een snaar te raken bij oerconservatieve Republikeinen. De laatste weken heeft hij een opmars in de peilingen gemaakt en nu maakt hij goede kans op de winst in Iowa. De steun uit evangelische hoek die eerst naar Carson leek te gaan, is nu grotendeels bij Cruz terecht gekomen.

Zelfs als hij Iowa weet te winnen, is het een flinke uitdaging om Trump te verslaan, de gevestigde orde te passeren en de nominatie te winnen. Er volgen nog veel staten die gematigder zijn en de voorverkiezingen win je nu eenmaal per staat. Als Cruz de nominatie wint, kan het gezien worden als einde van het traditionele tijdperk. Hij spreekt een ander publiek aan dan iemand als Jeb Bush, maar ik betwijfel of hij daarmee de verkiezingen kan winnen.

Hillary of Bernie?

Wie de Republikeinse kandidaat ook wordt; in de verkiezingen krijgt hij waarschijnlijk Hillary Clinton tegenover zich. Haar concurrent Bernie Sanders trekt immens veel publiek en staat momenteel in New Hampshire boven Hillary in de peilingen. Desondanks geloof ik niet dat hij haar daarna zal verslaan, zelfs niet als hij New Hampshire wint. Zijn imago als radicale socialist staat hem daarvoor te veel in de weg.

Wel zorgt hij bij Clinton voor een verschuiving naar links, waar veel Democraten blij mee zijn. Na het winnen van de nominatie zal ze zonder veel moeite weer subtiel naar het midden schuiven. In mijn ogen is de meest waarschijnlijke uitkomst in november dat we voor het eerst zullen spreken over Madam President.

_____________________________________________________


LINK - Eerdere blogpost of het belang van Iowa & New Hampshire

Geen opmerkingen:

Een reactie posten