maandag 7 juli 2014

Marco Rubio

The Republican Savior 

Begin vorig jaar werd werd hij nog gezien als de absolute topfavoriet voor de Republikeinse presidentsnominatie. 'TIME' bombardeerde hem zelfs tot de redder van zijn partij. Een zeer ongemakkelijk moment tijdens een belangrijke, live uitgezonden toespraak gooide echter flink wat roet in het eten, waardoor de Cubaans-Amerikaanse senator Marco Rubio de afgelopen periode druk bezig is geweest om zich terug naar de top van de peilingen te vechten.

Dat hij zijn zinnen nog steeds op het presidentschap heeft gezet, is overduidelijk. In april dit jaar werd bekend dat het hoofd van zijn staf, Cesar Conda, vertrekt en senior adviser wordt van het pro-Rubio actiecomité 'Reclaim America PAC' (hier een nieuwsartikel erover en hier blogpost over PAC's).

Rubio is jong, zeer conservatief en de knuffel-latino van de populistische 'Tea-party'-beweging in Amerika en hij maakt zeker een goede kans op de nominatie, ondanks zijn waterfiasco op live televisie (waarover later meer).


Florida

De Cubaanse ouders van Rubio kwamen eind jaren '50 naar Florida, waar Marco in 1971 werd geboren. Op zijn 28e won hij al zijn eerste verkiezing en kwam hij namens zijn thuisstaat in het Huis van Afgevaardigden, waar zijn conservatieve reputatie snel groeide. Na aan aantal succesvolle herverkiezingen maakte Rubio bekend dat hij senator van Florida wilde worden, en ook hierin slaagde hij.

Sinds 2010 heeft Marco Rubio met zijn stemgedrag als senator (wat betreft geijkte thema's als abortus, wapenbezit en belastingen) vele rechtse Republikeinen voor zich gewonnen en zich gepositioneerd als de conservatieve hoop voor de toekomst. Het kwam dus ook niet als een grote verrassing dat hij werd uitgekozen om de traditionele reactie van zijn partij op de jaarlijkse 'State of the Union' van president Obama uit te spreken, live op televisie.

Watergate

Het is de belangrijkste toespraak van zijn leven. Direct na Obama's 'State of the Union' begint Marco Rubio met de Republikeinse reactiespeech en al vanaf de start maakt hij een zenuwachtige indruk. Na enkele minuten is duidelijk te merken dat hij last krijgt van een droge mond en op een gegeven moment krijgt hij de woorden niet eens meer duidelijk uitgesproken.

Miljoenen kijkers zien de paniek in Rubio's ogen toenemen tot het moment komt dat hij iets ogenschijnlijk onschuldigs MOET doen: een slokje water nemen. De manier waarop hij dit doet - reiken naar het waterflesje en een slok nemen zonder het oogcontact met camera te verbreken - is echter zo paniekerig en onhandig dat niemand meer op de inhoud van de speech let (kijk hier en oordeel zelf).

Onwards

Het was sneu voor hem, maar politiek is keihard: ook achteraf had iedereen het alleen maar over de wanhopige slok water van de Republikeinse favoriet. De late-night hosts wisten er wel raad mee (hier een compilatie) en binnen zijn partij vroeg men zich af of Rubio wel bestand is tegen de enorme druk van een presidentiële campagne.

Toch heeft hij zich aardig herpakt en lijkt de jonge senator nog steeds vastberaden om zich te kandideren. Zijn recente speeches en interviews richten zich op de landelijke politiek en als het om lastige onderwerpen gaat, is hij zó behoedzaam dat het soms vreemd overkomt. Zo weigerde hij onlangs de vraag te beantwoorden of hij wel eens marihuana heeft gerookt. Stephen Colbert maakte de reactie belachelijk (link) en liet ook meteen zien dat het waterincident voorlopig nog niet vergeten is.

Voor Marco Rubio is het te hopen dat zijn imago volledig is hersteld als de voorverkiezingen beginnen en dat de cover van 'TIME' achteraf niet als een vloek wordt beschouwd.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten