dinsdag 6 mei 2014

Midterm Selfie

Biden’s zelfie

Vicepresident Joe Biden plaatste onlangs een schijnbaar spontane ‘selfie’ met niemand minder dan president Obama naast zich. Waarom begaf Biden zich na twee jaar stilte weer eens op twitter? Voelde hij plots een onbedwingbare drang om het kameraadschap met zijn baas tentoon te spreiden? Neen, het is verkiezingstijd, dus Joe heeft zijn campagnepetje weer opgezet! 




In november dit jaar vinden namelijk de congresverkiezingen plaats, de ‘midterm elections’. Het congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Bij deze tussentijdse verkiezingen worden alle leden van het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat gekozen of herkozen. Een president heeft het congres nodig om beleid te maken en uit te voeren.

Verdeling

Het feit dat de Republikeinen de meerderheid van het Huis van Afgevaardigden in handen hebben en de Democraten de meerderheid van de Senaat, is de afgelopen jaren vaak lastig geweest voor Obama. Het invoeren van ‘Obamacare’ ging bijvoorbeeld niet zonder slag of stoot. Inmiddels hebben meer dan 8 miljoen Amerikanen zich kunnen registreren maar de
tegenstand leidde tot een impasse en shutdown van de regering. Een recent voorbeeld is de blokkade van het wetsvoorstel om het minimumloon voor alle arbeiders te verhogen (na de verhoging voor ambtenaren).

Impopulariteit

Tijdens het jaarlijkse ‘White House Correspondents' dinner’ (een informele avond voor verslaggevers van het Witte Huis) grapte Obama afgelopen zaterdag over het bericht dat Democraten die dit jaar campagne voeren voor de congresverkiezingen, hem liever niet bij de campagne betrekken vanwege zijn impopulariteit. Dit luchtige moment verwijst naar een pijnlijke situatie voor Obama. Zijn ‘approval rating’ is (bij the Washinton Post) op een recordlaagte beland: slechts 41% van de Amerikanen is het eens met het handelen van de president. Nu hoeft Obama niet meer herkozen te worden, maar de congresleden, senatoren en gouverneurs van zijn partij merken wel degelijk dat ze met enige tegenwind campagne moeten voeren.

Oorzaken

Vlak na Obama’s overwinning in 2008 waren de verwachtingen enorm hoog. Velen verwachtten een radicaal andere wind in Washington en waren lyrisch over de toekomst. Dat dit beeld bijgesteld moest worden was op voorhand al duidelijk, maar de oorzaak van de flinke afname van zijn populariteit ligt dieper dan dat:
  • De afluisterschandalen van de NSA hebben voor veel wantrouwen gezorgd onder de bevolking. 
  • De vele problemen omtrent de invoering van ‘Obamacare’ en de haperende registratiewebsite zorgden voor veel slechte publiciteit. 
  • Ook al lijkt het creëren van banen langzaam de goede kant op te gaan, de aanhoudende crisis zorgt nog steeds voor veel frustratie en onvrede.
  • Het buitenlandbeleid van Obama krijgt veel kritiek. Obama en Secretary of State John Kerry hebben zich fel uitgesproken tegen president Assad van Syrië maar na vele waarschuwingen geen concrete acties ondernomen. Dat het bij Poetin ook blijft bij economische sancties staat veel militair ingestelde Amerikanen tegen.
Al met al kan Obama dus wel goed nieuws gebruiken. Een goede uitslag tijdens de congresverkiezingen (behoud van de Senaat is al een uitdaging) zou wellicht voor positievere (afsluitende) jaren van zijn presidentschap kunnen zorgen. Het is voor hem te hopen dat Biden’s olijke selfie iets bijdraagt aan de publieke opinie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten