donderdag 11 juni 2020

Trump vs. Biden

Dat het roerige tijden zijn, zal niemand ontkennen! Bovenop de wereldwijde coronacrisis is er enorme onrust en woede ontstaan vanwege de politiemoord op George Floyd. Ik richt me in deze blogpost op de stand van zaken rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Enerzijds lijkt een presidentscampagne op dit moment irrelevant, anderzijds is de strijd om het presidentschap belangrijker dan ooit. Amerika kan een empathische, verbindende leider goed gebruiken, alleen zit het opgescheept met Donald Trump.

Trump voelt dat zijn herverkiezing in gevaar is. Mocht hij verliezen, dan zal hij het Witte Huis en zijn presidentschap niet zonder slag of stoot opgeven. Het voorbereidend werk van zijn reactie op een mogelijk verlies is al gestart. Ondanks het tumult in de wereld, vindt hij tijd om complottheorieën te promoten, activisten aan te vallen én nu al te roepen dat er verkiezingsfraude aankomt. Ondertussen heeft Joe Biden de nominatie van de Democraten op zak en zoekt hij met zijn team naar een geschikte vicepresidentskandidaat. Samen met die (vrouwelijke) running mate gaan de laatste maanden van de campagne in, met waarschijnlijk ‘gewoon’ presidentsdebatten maar verder een bijzonder karakter.



3 november 2020

In welke vorm ze ook gehouden worden; de presidentsverkiezingen staan nog steeds op de agenda voor 3 november 2020. Omdat het coronavirus in het najaar ongetwijfeld nog aanwezig is, groeit de roep om ‘mail-in voting’ (stemmen per post). Trump verzet zich nu al hevig hiertegen, en roept dat dit zou zorgen voor massale fraude en een RIGGED ELECTION. Bewijs hiervoor levert Trump niet, maar waarschijnlijk vreest Trump een hoge opkomst, die voor hem slecht uitpakt. (Een uitgebreid en goed item hierover in ‘Last Week Tonight’: link.) Twitter greep voor het eerst in na een tweet van Trump hierover en plaatste een disclaimer dat de tweet onjuiste informatie bevatte.

De afgelopen tijd moest Biden het noodgedwongen houden bij videoconferences en interviews vanuit zijn huis. Toch staat hij in de peilingen al maanden ruim voor op Trump, terwijl de approval ratings van de president flink dalen (link). Mede door zijn gebrekkige reactie op het coronavirus en de manier waarop hij de Black Lives Matter - protesten probeert neer te slaan, brokkelt zijn steun af. Met de verkiezingen van 2016 nog vers in het geheugen (toen alle peilingen op een ruime winst voor Clinton wezen) heeft niemand echter de illusie dat het een gelopen race is. 

Vicepresidentskandidaat

Ondertussen is de zoektocht naar een running mate voor Biden in volle gang. Al een tijd geleden kondigde Biden aan dat hij een vrouwelijke kandidaat zou kiezen. Ook op dit gebied weegt de huidige situatie mee. Waar eerst nog vooral gekeken werd naar oud-rivalen Elizabeth Warren en Amy Klobuchar, groeit de kans nu dat Biden en zijn team kiezen voor een Afro-Amerikaanse kandidaat. 

Naast bekendere namen als voormalig presidentskandidaat Kamala Harris en Stacey Abrams (die in 2018 nét geen gouverneur van Georgia werd), worden nu ook Val Demings en Keisha Lance Bottoms onder de loep genomen. Demings, oud-congreslid en politiechef, sprak zich de afgelopen tijd fel uit tegen politiegeweld en heeft al aangegeven wel interesse te hebben. Ook Lance Bottoms, burgemeester van Atlanta, laat van zich horen als prominente Democraat en uit felle kritiek op president Trump. Biden hoopt zijn keuze voor 1 augustus bekend te kunnen maken.

Uncle Joe

Is oud-vicepresident Joe Biden dan de ideale kandidaat voor de Democraten? Niet echt. Hij zorgt niet voor een immense golf van enthousiasme, zoals Obama in 2008. Hij wordt dit jaar 78, komt soms moeilijk uit zijn woorden (met een geschiedenis als stotteraar) en blundert nogal eens met onhandige uitspraken. Toch heeft hij een aantal voordelen, die goed van pas kunnen komen in de strijd tegen Trump. Hij is populair in de staten die Trump de overwinning brachten: staten als Michigan en Wisconsin, waar de white working-class alom vertegenwoordigd is. (Eerdere blogpost hierover: link.) Daarnaast is de relatief gematigde Biden een veilige keuze voor een grote groep kiezers en kan hij wél empathie overbrengen.

Het zal ongetwijfeld een harde strijd worden. Trumps hoop op herverkiezing hangt vooral af van de economie. Als die snel herstelt in de komende maanden en de werkloosheid weer daalt, heeft Trump het speerpunt van zijn campagne te pakken. Zo niet, dan kunnen de Democraten blijven hopen op een overwinning. Los van de uitslag, die wel eens wat later dan gebruikelijk kan komen als er veel per post wordt gestemd, is het te hopen dat het stemmen zonder chaos kan verlopen en dat Trump bij verlies meewerkt aan een peaceful transition of power


__________________________________________________

Links / aanvullende informatie:

LINK - “Wave of New Polling Suggests an Erosion of Trump’s Support”
LINK - Last Week Tonight - ‘Voting by Mail’ 
LINK - 'Joe Biden's Stutter, and Mine', over de achtergrond van Biden als stotteraar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten