dinsdag 17 september 2019

Autumn is coming

Vorige week gingen tien Democratische presidentskandidaten met elkaar in debat. In augustus werden twintig deelnemers nog verspreid over twee avonden, maar door de strengere kwalificatie-eisen (m.b.t. peilingen en donaties) werd die groep gehalveerd. Het is redelijk veilig om aan te nemen dat de kandidaat die de nominatie wint tussen deze tien deelnemers zit. Voor de kandidaten die niet op het podium stonden, begint de tijd te dringen. Zonder media-aandacht en donaties, lopen de banden van een kostbare presidentscampagne snel leeg.

Er was nu dus maar één avond nodig, en voor het eerst stonden alle favorieten samen op het podium. Het was een interessant debat! In deze blogpost bespreek ik de grootste kanshebbers op de nominatie en blik ik terug op het debat.


Health care

Joe Biden werd omringd door Elizabeth Warren en Bernie Sanders, op dit moment zijn grootste concurrenten. Het debat begon met een inhoudelijke discussie over gezondheidszorg, waarover Biden een andere opvatting heeft dan Sanders en Warren. Waar Biden Obamacare wil uitbouwen, zonder verplichtingen en met behoud van particuliere zorgverzekeringen, pleiten Sanders en Warren voor Medicare for All; gelijkwaardige (en verplichte) zorg voor iedereen. Biden wees erop dat Warren en Sanders de belastingen zullen verhogen, waarna Warren uitlegde waarom zij denkt dat de totale kosten echter zullen dalen.

De discussie toont aan dat er een andere fase in de campagne aanbreekt. Mede doordat er nu minder ‘kleinere’ kandidaten op het podium stonden (die de aandacht vaak proberen op te eisen met bijvoorbeeld een persoonlijke aanval op een favoriet), lag de focus meer op de inhoud. Warren en Sanders kwamen sterk naar voren en Joe Biden verdedigde zijn standpunten met meer passie dan tijdens zijn vorige optredens. Los van wat haperingen en versprekingen, maakte hij geen grote fouten. In dat opzicht kan hij tevreden zijn over de avond.

HELL YES

Beto O’Rourke heeft zich, vooral sinds de schietpartij in zijn thuisstad El Paso, fel uitgesproken tegen de huidige wapenwetgeving. In het debat zorgde hij voor een veelbesproken moment toen hem werd gevraagd of hij zware geweren (zoals de AK-47 en AR-15) zou willen afnemen/terugkopen van burgers. Zijn vlammende antwoord sloot hij als volgt af: “Hell yes, we’re gonna take your AR-15 and your AK-47. (…)” Hier zijn volledige antwoord: link.

‘Voer voor de Republikeinen!’, vinden critici. Zij vrezen dat de uitspraak inspeelt op de angst van conservatieven dat Democraten hun wapens willen afnemen. ‘De moed en passie die we nu nodig hebben!’, vinden zijn aanhangers. Veel Democraten willen nu actie en zijn blij met zijn duidelijke standpunt. Het moment zorgde in ieder geval voor een stortvloed aan aandacht en discussie. De komende weken zal blijken of O’Rourke er ook potentiële kiezers mee heeft gewonnen. 

Overige kanshebbers

Kamala Harris veranderde haar strategie ditmaal: ze richtte haar pijlen bijna allemaal op Trump. Hierdoor plaatste ze zichzelf af en toe buiten de discussie, wat in deze fase wellicht niet handig is. Na de sprong in de peilingen die ze na het eerste debat maakte, is ze weer wat teruggezakt. Toch zie ik Harris wel als een kanshebber om op zijn minst ver te komen in de voorverkiezingen. Hetzelfde geldt voor O’Rourke, Cory Booker (die ook goed in vorm was) en Pete Buttigieg.

Juliàn Castro viel Biden aan op zijn geheugen tijdens het debat, maar dit pakte niet goed uit omdat het overkwam als een persoonlijke aanval op de leeftijd/fitheid van Biden. Van Castro, Klobuchar en Yang verwacht ik niet dat ze op de dag na de stemming in Iowa (als eerste staat, in februari 2020) nog in de race zijn. De grote drie blijven vooralsnog Biden, Warren en Sanders. In peilingen vertegenwoordigen ze samen rond de 60% van de stemmen, met Biden nog steeds aan kop. Warren heeft een flinke opmars gemaakt, en is op inhoud bijna niet te kloppen. 

Herfst

De eisen voor het debat van oktober blijven gelijk. Dit geeft kandidaten meer tijd, waardoor de groep deelnemers weer wat groeit. De steenrijke Tom Steyer, die pas laat in de race stapte, heeft zich nu wel gekwalificeerd. Marianne Williamson en Tulsi Gabbard wachten nog op kwalificerende peilingen. Mogelijk krijgen we in oktober dus weer twee avonden. 

Ongetwijfeld zullen er in de herfst weer een aantal kandidaten uit de race stappen. Het is afwachten of er nog een grote verschuiving aan de top komt. Joe Biden gaat al maanden aan kop. Desondanks is er nog geen sprake van een golf van enthousiasme rondom zijn kandidatuur, waarbij prominenten binnen de partij hun steun betuigen en anderen oproepen zich achter Biden te scharen. Er lijkt dus nog ruimte te zijn voor een drastische ommekeer. Iowa is nog ver weg!


__________________________________________

Links / aanvullende informatie: 

LINK – Het volledige derde debat (12-9). 
LINK – Hoogtepunten uit het debat. 
LINK – Eerdere blogpost over Elizabeth Warren
LINK – Eerdere blogpost over Beto O’Rourke
LINK – Eerdere blogpost over Joe Biden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten